LiikKUVAT-palvelun syksyn avaa kolme vesiaiheista teosta

Tiedote 22.8.2014

Tämänkertaisia LiikKUVAT-teoksia yhdistää vesi. Veteen liittyvät sanonnat ja sananlaskut voi nyt muistutella mieleen, sillä myös näissä teoksissa vettä nähdään erilaisissa muodoissa, tilanteissa ja tapahtumien osana. Teoksia katsellessa alkaa vaikuttaa ihan siltä, kuin teokset jatkaisivat toistensa tarinoita. Pilviä tekevän tytön takana näkyy ihan selvästi kaksi melaa, jotka voisivat olla peräisin toisessa teoksessa lauttamatkaa tekevien varusteista – ja onko lauttamatkan kesken yllättävä sade kenties peräisin juuri tytön tekemistä pilvistä? Teoksia on esillä 22.8.-20.10.2014 Koukkuniemen vanhainkodissa ja Kaupin sairaalassa.

View Post

Elli Maanpään Pilventekijä, 2012, on sympaattinen lyhytelokuva joka on toteutettu animaation ja näyttelijän avulla. Teos kertoo tytöstä, joka tekee pilviä. Kaikki menee ensin hyvin, kunnes pilvien tuotanto muuttuu teolliseksi tehtaiden ottaessa vallan – seurauksena on rajuilma. Mutta kuinka siitä selvitään? Pilventekijä nähtiin vuonna 2014 Tampereen elokuvajuhlilla.

Oula Salokanteleen ja Annu Wileniuksen kaitafilmi on osa installaatiokokonaisuudesta Lautta, joki ja luumupuu, 2010. Filmi on dokumentaatio taiteilijoiden matkasta itse rakentamallaan tukkilautalla kesällä 2009. Taiteilijat asuivat lautalla neljä päivää matkaten Porin keskustan tuntumasta pitkin Kokemäen jokea, ohjaten hitaasti lipuvaa asumustaan vaihtelevissa sääolosuhteissa, valmistaen ruokaa, nukkuen, keitellen kahvia ja katsellen ryteikköistä jokirantaa majavanpesineen, määränpäänään jokisuiston ruovikkoalue meren äärellä.

Emma Suomisen videoteoksessa Lilli in the Swimming Pool /Lilli uima-altaassa, 2007, näkyy nuori nainen kellumassa vedessä. Teoksen äänimaailma on rosoista huminaa, joka tulee tilan ilmastoinnista, sekä veden ääntä, kun se iskeytyy uima-altaan reunoihin. Kelluminen on hyvin erityinen tunne, jonka useimmat meistä ovat kokeneet ja siihen on helppoa samaistua. Toistot ja ääni antavat katsojalle mahdollisuuden tarkastella kuvaa hyvin yksityiskohtaisesti; liehuvia hiuksia, kasvojen ilmeiden nyansseja sekä veden pintaa, sekä kokea teoksen katselemisen herättämät tunteet omassa kehossaan.

LiikKUVAT-palvelua tamperelaisissa vanhustenhoitolaitoksissa tuottavat Tampereen taidemuseo – Nykytaiteen museo ja kulttuurikasvatusyksikkö TAITE. Kuraattorina työskentelevä taiteilija etsii videoteoksia, jotka kiinnostavat ikäihmisiä, herättävät erilaisia tunteita ja joista syntyy keskustelua. Teoksia valittaessa huomioidaan asukkailta ja henkilökunnalta vuosien mittaan saatu palaute.

Vuonna 2014 tarjotaan hoitolaitosten virikeohjaajille koulutusta. Koulutuksen tavoitteena on opettaa taiteeseen pohjautuvia työmenetelmiä, joita he voivat käyttää LiikKUVAT-videoiden katselun yhteydessä pitämissään ohjatuissa toimintatuokioissa. Kouluttajina toimivat eri taiteenalojen taiteilijat.

Categories: LiikKUVAT