Käännöksiä kohti kauneutta ja turvallisuutta. Karoliina Paappan ja Annette Arlanderin teoksia Harjavallan sairaalassa.

Satasairaalan Harjavallan sairaalassa on avautunut Karoliina Paappan ja Annette Arlanderin taidenäyttely. Videoteoksessa Arlander seisoo rannalla halaten yksinäistä puuta. Paappan juhlavissa asetelmissa ihmiset poseeraavat kiiltokuvakasvoisina.

Karoliina Paappa: Girl and the White Horse, sarjasta Milavida, 2012, koko 75 x 50 cm.


Harjavallan sairaalan infomonitoreilla esitetään performanssi- ja mediataiteilija Annette Arlanderin (s. 1956) maisemallinen videoteos The Tide in Kan Tiang – Vuorovesi Kan Tiangissa. Teos on kuvattu Thaimaassa, mutta kesäinen ranta ja kallion kolossa kasvava käppyräinen puu voisivat sijaita lähempänäkin.

Arlanderin videoille tyypilliseen tapaan taiteilija esiintyy itse teoksessa. Hän katsoo rauhallisesti horisonttiin ja on kiertänyt kätensä pienen puun ympärille. Päivän valo kääntyy iltaan, vuorovesi nousee ja sitten vetäytyy. Teoksessa näkee ajan kulun ja planetaarisen liikkeen. Esiintyjän keho viestii rauhallisuutta luonnon äärellä. Taiteilija kuitenkin kertoo, että teoksen tekeminen oli pelottavaa. Halusin kokea vuoroveden ja jännitin sen voimaa. Ajattelin, että puukin pärjää rannalla ja se antoi minulle turvaa. Lopulta vesi nousi vain nilkkoihin asti.

Teoksen tekeminen oli pelottavaa. Halusin kokea vuoroveden ja jännitin sen voimaa. Ajattelin, että puukin pärjää rannalla ja se antoi minulle turvaa. Lopulta vesi nousi vain nilkkoihin asti.

Performanssi- ja mediataiteilija Annette Arlander

Sairaalan kirjastossa on esillä kuvataiteilija Karoliina Paappan (s. 1983) valokuvia. Paappa on etsinyt kiinnostavia huonetiloja, rakentanut kiiltokuvasuurennoksia ja asetellut näiden keskelle ihmisiä. Sommitelmat on kuvattu paikan päällä, ilman digitaalista kuvankäsittelyä.

Paappan ja Arlanderin teoksia yhdistävät mielen maisemat ja kauneuden ja turvallisuuden kaipuu. Paappan valokuvateosten kiiltokuvamaisuus viittaa siihen, että pinnan alla asiat eivät ole kunnossa. Taiteilija kertoo, että on käsitellyt teoksissaan omista lapsuuden kokemuksista kumpuavia turvattomuuden ja ahdistuksen tunteita: Lapsena leikin leikkiä, jossa kaikki tehtiin hyväksi jälleen. Sain varmuutta ja iloa pienistä hallinnan hetkistä kaaoksen keskellä.

Lapsena leikin leikkiä, jossa kaikki tehtiin hyväksi jälleen. Sain varmuutta ja iloa pienistä hallinnan hetkistä kaaoksen keskellä.

Kuvataiteilija Karoliina Paappa

Näyttely on osa Satapsykiatrian kulttuurifoorumin toimintaa. Sitä tukee Satasairaalan Satakulttuuria-hanke, joka saa rahoitusta STM:n terveyden edistämisen määrärahasta. LiikKUVIEN toimintaa tukevat Suomen Kulttuurirahasto ja Taiteen edistämiskeskus ja toteuttavat Kallo Works ja Poike Productio yhteistyössä Valokuvakeskus Nykyajan ja Suomalaisen mediataiteen keskus AV-arkin kanssa.

Yläkuva:
Karoliina Paappa: Girl and the White Horse, sarjasta Milavida, 2012, koko 75 x 50 cm.

Alakuva ja etusivun kuva:
Annette Arlander: The Tide in Kan Tiang, 2016, kuvakaappaus videoteoksesta, kesto 00:11:52. Levitys AV-arkki.

Lisätiedot:
Annette Arlanderin taiteilijasivut: annettearlander.com
Karoliina Paappan taiteilijasivut: karoliinapaappa.fi
Tuottaja Tuuli Penttinen-Lampisuo, info (at) poike.fi, www.liikkuvat.fi

Annette Arlander: The Tide in Kan Tiang, 2016, kuvakaappaus videoteoksesta, kesto 00:11:52. Levitys AV-arkki.