Hiottu timantti, ihana sametti – Saara Ekströmin ja Miska Allosen teoksia Harjavallan sairaalassa.

SAARA EKSTRÖM: TAILOR, VIDEOTEOS, 2016
MISKA ALLONEN: KULUTETTU (HIOTTU TIMANTTI JA IHANA SAMETTI), VALOKUVIA, 2021

Harjavallan sairaalassa avautui Miska Allosen ja Saara Ekströmin taidenäyttely, jonka keskiöön nousevat juhlavat kankaat, taitava käsityö, kulutustottumukset ja pari iloista lintua. Näyttely on avoinna Satasairaalan potilaille ja henkilökunnalle Harjavallan psykiatrisen sairaalan kirjastossa ja infomonitoreilla 19.4.–14.6.2021.

Saara Ekström: Tailor, 2016, video.

Saara Ekström: Tailor, 2016, video, kesto 13’23’’, kuvaaja Thom Vink. Julkaistu AV-arkin luvalla.

Taidepalvelu LiikKUVAT avasi kolmannen taidenäyttelyn Satasairaalan Harjavallan sairaalassa. Sairaalan infomonitorilla esitetään valokuva- ja mediataiteilija Saara Ekströmin elokuvallinen teos Tailor. Samanaikaisesti sairaalan kirjastossa on esillä kuvataiteilija Miska Allosen valokuvasarja Kulutettu (hiottu timantti ja ihana sametti).

Turkulaisen Saara Ekströmin (s. 1965) mustavalkoisessa teoksessa seurataan räätälin käsien taidokasta liikettä. Pääosaan nousee katsojan silmien edessä valmistuva tumma miesten takki. Käsityöläisen suuren vaivannäön lopuksi leikkisät undulaatit pyrähtävät takin olkapäille. Teoksen pienieleisen mutta taidokkaan äänimaiseman on luonut kansainvälisesti palkittu äänisuunnittelija Heikki Kossi.

Miska Allonen: Kulutettu, 2021, valokuvateos.

Miska Allonen: Kulutettu, 2021, valokuvateos, koko 32 x 42 cm.

Tamperelaisen Miska Allosen (s. 1993) lämpimän punainen valokuvasarja on nyt ensi kertaa kokonaisuudessaan näytteillä. Kuviin on sommiteltu perinteisten asetelmamaalausten aiheita, kuten hedelmiä ja astioita. Niiden joukkoon on eksynyt myös hyvin tuttuja ja arkisia käyttötavaroita, kuten kuluneet lenkkitossut ja kirjava joukko muovipurnukoita.

Näyttelyn teoksia yhdistää se, että ne kunnioittavat kaunista, taidokasta ja vakavaakin perintöä, mutta eivät kuitenkaan suhtaudu aiheisiinsa jäykän muuttumattomasti. Teoksia voi tarkastella myös hitaan tekemisen ja nopean teollisen tuotannon kommentaareina.

Taidenäyttely on osa Satapsykiatrian kulttuurifoorumin toimintaa. Sitä tukee Satasairaalan Satakulttuuria-hanke, joka saa rahoitusta STM:n terveyden edistämisen määrärahasta.

LiikKUVIEN toimintaa tukevat Suomen Kulttuurirahasto ja Taike ja palvelua toteuttavat Kallo Works ja Poike Productio tuottajanaan Tuuli Penttinen-Lampisuo. Vuoden 2021 näyttelyt on kuratoitu yhdessä Valokuvakeskus Nykyajan näyttelykoordinaattori Liisa Mäkisen kanssa.

Kuvat:
Ylinnä: Saara Ekström: Tailor, 2016, video, kesto 13’23’’, kuvaaja Thom Vink. Julkaistu AV-arkin luvalla.
Tekstissä: Miska Allonen: Sarjasta Kulutettu (hiottu timantti ja ihana sametti), 2021, valokuva.

Lisätiedot:
info (at) poike.fi, www.liikkuvat.fi

YHTEISTYÖSSÄ

Satasairaala-logo.