Videoteos tuo kesän sairaalaseinien sisäpuolelle

Henrietta Lehtonen: Juuri nyt kaikki on hyvin, 2014, kesto 37 min, still-kuva videoteoksesta. Julkaistu taiteilijan luvalla.

Henrietta Lehtonen: Juuri nyt kaikki on hyvin, 2014, kesto 37 min, still-kuva videoteoksesta. Julkaistu taiteilijan luvalla.

Tiedote 11.7.2017 –

Henrietta Lehtosen videoteos on esillä Tays Pitkäniemessä syyskuun loppuun asti.

LiikKUVAT-palvelu on laajentunut kolmelle osastolle Tampereen yliopistollisen sairaalan Pitkäniemen psykiatrisessa sairaalassa. Akuuttipsykiatrian osastoilla 1, 4 ja 6 esitetään kolmen kuukauden ajan esillä Henrietta Lehtosen (s. 1965) videoteosta Juuri nyt kaikki on hyvin.

Kuvataiteilija ja arkkitehti Henrietta Lehtonen kuvasi teoksen kesällä 2014 ajatuksenaan vastata sairaalataiteen tarpeisiin. Psykiatrisessa sairaalassa teoksilta toivotaan hoidollisuutta, jota tukevat muun muassa tunnistettavuus, turvallisuus, eheys, vakaus, estetiikka, harmonia ja luonnollisuus.

Juuri nyt kaikki on hyvin -teoksessa seuraillaan kesäistä maalaisidylliä ihanimmillaan. Kissa tuijottelee ikkunasta, lehmät märehtivät ja pörriäiset keräävät mettä. Pitkät otokset ja vakaa kamera luovat kiireetöntä tunnelmaa, jossa katsoja voi kokea yhteyttä luontoon ja eläimiin.

Teoksen ensiesitys Pitkäniemessä vuonna 2015 sai hyvän vastaanoton. Koska osastojen asiakkaat ja henkilökuntakin vaihtuvat, päätettiin pidetty teos asettaa uudelleen näytteille.

Henrietta Lehtonen on tamperelainen taiteilija, joka debytoi Nuorten näyttelyssä Helsingin taidehallissa kolmekymmentä vuotta sitten. Sen jälkeen hänen teoksiaan on ollut esillä niin kotimaassa kuin kansainvälisesti ja niitä on hankittu useisiin kokoelmiin. Vuonna 1995 Lehtosen videoteos Lapsi oli esillä Venetsian Biennaalissa. Vuonna 2001 hän osallistui Istanbulin Biennaaliin ja vuonna 2011 hänen videoinstallaationsa Ikkunat oli esillä Trondheimin taidemuseossa.

Vuodesta 2010 alkaen Lehtonen on toiminut kuraattorina LiikKUVAT-palvelussa. LiikKUVIEN ideana on tarjota liikkuvan kuvan taidetta ihmisille, joiden omat liikkumismahdollisuudet ovat rajalliset. Videotaide elävöittää sairaalatilaa ja tarjoaa vaihtoehdon muulle mediatarjonnalle.

LiikKUVAT-palvelun työryhmään kuuluvat myös Sirpa Joenniemi ja tuottaja Tuuli Penttinen-Lampisuo. Palvelua hallinnoi Kallo Works -osuuskunta Suomen Kulttuurirahaston Taidetta hoitolaitoksiin -apurahalla.

Kuva:
Henrietta Lehtonen: Juuri nyt kaikki on hyvin, 2014, kesto 37 min, still-kuva videoteoksesta. Julkaistu taiteilijan luvalla.

Categories: LiikKUVAT