Valon ja leikin läikähdyksiä

Shachindra Kumar Dass: Menossa jonnekin, 2012, still-kuva videoteoksesta. Julkaistu AV-arkin luvalla.

Tiedote 11.11.2015 –

Uusia videoteoksia Pitkäniemen psykiatrisessa sairaalassa 20. tammikuuta 2016 asti.

Tampereen yliopistollisen sairaalan Pitkäniemen psykiatrisen sairaalan akuuttipsykiatrian osasto 6:n päivähuoneen seinälle heijastetaan uusi videotaideteosten kooste.

Kuvataiteilija Santtu Koivulta (s. 1980) esitetään kaksi teosta. Lapsuudesta tutut liikkeet, huimaava pyöriminen ja sormista muodostetut siivet häilähtelevät herkkinä mustavalkoisina häivähdyksinä. Kuvat palauttavat mieleen pienten ilmiöiden aiheuttamia ilon ja rajattomuuden tunteita.

Antti Tantun (s. 1963) mietiskelevä piirrosanimaatio kuvaa veistosmaisia, nukkuvia kasvoja. Viiva elää ja valkeus lisääntyy valaisten lopulta koko kuvan. Teoksen ääniraidalla kuuluu junamatkan ääniä.

Intialaissyntyisen Shachindra Kumar Dassin (s. 1970) teoksen pääosassa on silta, joka kuvataan mustavalkoisena silhuettina. Liikenteen verkkaisen rytmin keskeyttävät satunnaiset hymyilyttävät yllätykset, kuten outo polkypyörätemppu tai ohi kurvaava lentokone.

Teoksia yhdistävät vähävärinen ilmaisu ja pienieleinen huvittavuus. Sairaalaosaston seinälle heijastettuina ne tuovat tilaan valoa ja leikkisiä varjoja.

Teokset ovat esillä 20. tammikuuta 2016 asti. Neljän teoksen kokonaisuuden on valikoinut kuvataiteilija ja arkkitehti Henrietta Lehtonen suomalaisen mediataiteen levityskeskus AV-arkin kokoelmista.

Videotaiteen esityksiä sairaaloihin vie LiikKUVAT-palvelu Suomen Kulttuurirahaston, Oskar Öflundin rahaston ja Taiteen edistämiskeskuksen tuella. LiikKUVAT-palvelun työryhmään kuuluvat kuvataiteilija ja arkkitehti Henrietta Lehtonen, asiantuntija Sirpa Joenniemi ja tuottaja Tuuli Penttinen-Lampisuo. LiikKUVAT-palvelu syntyi Taiteen edistämiskeskuksen ja Tampereen taidemuseon yhteistyönä ja sitä hallinnoi Kallo Works osk.

Teokset:
Santtu Koivu: Lentäjiä, 2005, filmi ja video, kesto 02:20.
Antti Tanttu: Contemplation, 2005, animaatio, kesto 02:04.
Shachindra Kumar Dass: Menossa jonnekin, 2012, animaatio ja video, kesto 04:33.
Santtu Koivu: Huima, 2007, filmi ja video, kesto 01:02.

Videoteoksiin on mahdollista tutustua AV-arkin sivuilla osoitteessa www.av-arkki.fi.

Kuva:

Shachindra Kumar Dass: Menossa jonnekin, 2012, still-kuva videoteoksesta. Julkaistu AV-arkin luvalla.

Categories: LiikKUVAT