TUULI PENTTINEN-LAMPISUO
tuottaja, kirjoittaja

Yli 20 vuoden kokemus vastuullisesta luovien projektien tuottamisesta.

Kiinnostus taide- ja mediakentän sisältöihin, rakenteisiin ja talouteen.

Taiteen maisteri (Aalto 2012), medianomi AMK (TAMK 2002), piirtäjä-artesaani (PiKTO 1992)


Tuotan elokuvallisia teoksia, johdan taideprojekteja ja kirjoitan taiteesta. Tuottajana olen suuntautunut poikkialaisiin projekteihin, joilla raivataan tilaa uudenlaisille tekemisen tavoille. Olen tuottanut muun muassa taidekilpailua, taidenäyttelyitä, kehittämishankkeita, audiovisuaalisia teoksia, festivaaleja ja Pohjoismaiden ensimmäistä nukketeatterioopperaa. Taidepalvelu LiikKUVIssa tuotan näyttelyitä ja videotaide-esityksiä hoitolaitoksiin.

Kirjoittajana erikoisalaani on visuaalinen kulttuuri. Olen kirjoittanut yli 200 taidenäyttelyarviota Satakunnan Kansaan vuodesta 2013 alkaen. Lisäksi olen kirjoittanut Taide-lehteen ja AVEK-lehteen ja toimittanut strategioita ja selvityksiä.

Teen myös luentokeikkoja. Puhun aitojen esimerkkien höystämänä apurahoista, tekijänoikeuksista, tuottajan työstä ja luovasta yrittämisestä. Olen opettanut muun muassa Aalto-yliopistossa, Satakunnan ja Tampereen ammattikorkeakouluissa, Voionmaa-opistossa ja Turun yliopistossa sekä luennoinut Taiteen edistämiskeskuksen seminaareissa.


Etsitkö tuottajaa?

Tarvitsetko asiantuntijaa, joka ymmärtää sekä taloutta että taidetta? Etsitkö tuottajaa luotsaamaan elokuvaa tai taideteosta? Kaipaako organisaationne taiteen asiantuntemusta, oli oma alanne mikä tahansa?

Olen kiinnostunut tehtävistä, joissa tavoitellaan taiteellista laatua, kansainvälistä vuorovaikutusta ja poikkialaisuutta sekä sitoudutaan vastuulliseen toimintatapaan. Ota yhteyttä: t u u l i (at) p o i k e . fi.


Lisää taustaa ja työhistoriaa

Oy Poike Productio Ab, tuottaja, perustaja, omistaja ja toimitusjohtaja. Syksyllä 2020 kävin Valmennusmajakan Yrittäjyysbuusti-kurssin ja perustin oman tuotantoyhtiön. Lunastin jo toimintansa päättäneen Poike ry:n brändin ja jatkan näin yhdistyksen taiteellisia ja maantieteellisiä rajoja ylittävää perintöä. Poike Production tavoitteena on keskittyä kolmeen erikoisalaani: taiteilijoiden elokuvatuotantoon ja mediataiteeseen, hoitolaitoksissa ja rakennuskohteissa toteutettaviin taideprojekteihin sekä taiteesta kirjoittamiseen, Suomessa ja kansainvälisesti.

Kallo Works, tuottaja, perustajajäsen, 2009–2021: Asiakkaita mm. opetus- ja kulttuuriministeriö, Taiteen edistämiskeskus, Alma Media, As. Oy Otavan Kruunu, Suomen Mediataideverkosto ry, Satasoitto-festivaali, Lönnströmin taidemuseo, Porin kaupunki.

Kopiosto ry / Audiovisuaalisen kulttuurin edistämiskeskus AVEK, mediataiteen tuotantoneuvoja 2016–2019: Sivutoiminen työ mediataiteen rahoituksen asiantuntijana. Yhteistyökumppaneina mm. OKM, EMMA-museo, Kiasma, Frame, Yle, SES ja tekijänoikeusjärjestöt.

Turun yliopisto, vieraileva tuntiopettaja 2012–2020: Opetin kulttuurituotannon suunnittelua sekä kulttuuria ja taloutta. Kurssit toistuivat opetussuunnitelmassa 1,5 vuoden välein. Satunnaisesti luennoin myös kulttuuriyrittäjyydestä sekä kulttuuripolitiikasta ja hallinnosta.

Poikkitaiteellinen yhdistys Poike ry, perustajajäsen, vastaava tuottaja 2009–2011: Tuotin Musicam video -hankkeen osana Turku 2011 – Euroopan kulttuuripääkaupunkivuoden ohjelmaa. Hankkeessa tuotettiin suomalaisten ja puolalaisten uuden musiikin säveltäjien, muusikoiden ja videotaiteilijoiden kanssa IRKI-trilogia. Poike ry:n kautta olin osatuottajana suuressa Croak-nukketeatterioopperassa 2013–2018.

Satakunnan taidetoimikunta, taiteen tuottamisen läänintaiteilija 2004–2009: Valtion taidehallinnon palveluksessa tuotin videoteoksia ja -näyttelyitä yhteistyössä MUU ry:n, AV-arkin ja Ylen kanssa, tein mediakasvatusprojekteja koulujen ja Satakunnan Elävän Kuvan Keskuksen kanssa, organisoin maakunnalliset kulttuuriviikot sekä kehitin ja ohjasin hankkeita muotoilun ja taidekäsityön edistämiseksi.

Suomalaisen mediataiteen levityskeskus AV-arkki ry, tuottaja 2002–2004: Tuotin muun muassa View-videotaidefestivaaleja Helsinkiin ja suomalaisen mediataiteen näyttelyt Pietariin ja Göteborgiin.

Rajataide ry, perustajajäsen ja Galleria Rajatila, näyttelysihteeri 1996–2000: Toimin vapaaehtoistyönä yhdistysaktiivina, gallerian näyttelysihteerinä ja tiedottajana.

Grafiikanpaja Himmelblau Oy, taidevedostaja 1994–1998: Työskentelin taiteilijoiden kanssa painolaattojen valmistuksessa ja vedostaen teossarjoja. Osallistuin lukuisiin näyttely- ja julkaisuprojekteihin sekä suoritin taidevedostajan oppisopimuskoulutuksen.

Kiinnostukseni tuottamiseen heräsi Himmelblaun ja Rajataiteen innoittamina ja aloitin tuottajaopinnot 1998. Aiemmin olin työskennellyt myös taittajana ja graafisena suunnittelijana. Lisäksi olen sujuva piirtämään, tekstaamaan, tanssimaan, fileeraamaan kalaa, pelaamaan lautapelejä ja hoitamaan lemmikkieläimiä.

Taiteen maisterin opinnäytteessäni käsittelin videotaiteen tuottamista, esimerkkinä tuottamani Itu – videotaiteen tuotantoprojekti. Medianomi-AMK-opinnäytteessäni tarkastelin elokuvan visuaalisuutta, esimerkkinä Roy Anderssonin elokuva Toisen kerroksen lauluja.

Työskentelen kolmella kielellä: suomi (äidinkieli), englanti (sujuva), ruotsi (toimiva).

Ansioluetteloni löytyy LinkedInistä.

____________________________
Valokuva: Tiira Lampisuo, 2020.