Salla Myllylän ”Puuni” tekee rajatusta maisemasta merkityksellisen.

Salla Myllylä: Puuni, 2015, still-kuva videoteoksesta, kesto 00:01:10. Julkaistu AV-arkin luvalla.

Salla Myllylä: Puuni, 2015, still-kuva videoteoksesta, kesto 00:01:10. Julkaistu AV-arkin luvalla.

Tiedote 15.9.2016 –

Videotaiteen esittäminen jatkuu Tays Pitkäniemen osastolla.

Salla Myllylän Puuni-teos on esillä 8.12.2016 asti.

LiikKUVAT-palvelu palaa kesätauon jälkeen Tampereen yliopistollisen sairaalan Pitkäniemen psykiatrisen sairaalan osastolle APS6. Osaston päivähuoneen seinälle heijastetaan muutaman kuukauden välein vaihtuvia videoteoksia, kuin eläviä maalauksia.

Kuvataiteilija Salla Myllylän (s. 1961) videoteos kuvaa arkista ikkunanäkymää. Lähiöpihalla kulkee ihmisiä ja autoja. Kuvaan ilmestyy käsi, joka alkaa rauhallisesti maalata maiseman ääriviivoja. Lopulta maalaus yltää kuvan reunoihin, jättäen vain pihapuun välkähtelemään lasin läpi.

Salla Myllylä on helsinkiläinen taiteilija, joka on valmistunut Vapaasta taidekoulusta (2009) ja Taideyliopiston Kuvataideakatemiasta (2014). Hän työskentelee paikkasidonnaisesti piirustuksen, maalauksen ja liikkuvan kuvan välimaastossa. Myllylän teoksia on esitetty näyttelyissä mm. Galleria Huudossa (2013), Frankfurten Kunstvereinissa (2014) ja Charlottenborgin taidehallissa Kööpenhaminassa (2012). Puuni-teos on esitetty tänä vuonna myös Tampereen elokuvajuhlilla ja Savonlinnan kansainvälisillä luontoelokuvafestivaaleilla.

LiikKUVAT-palvelun ideana on tarjota liikkuvan kuvan taidetta ihmisille, joiden omat liikkumismahdollisuudet ovat rajalliset. APS6:n osastolla hoitojaksot kestävät yleensä muutamasta päivästä muutamaan viikkoon. Seinälle heijastettava videotaide elävöittää tilaa ja tarjoaa rauhallisen vaihtoehdon muulle mediatarjonnalle.

LiikKUVAT-palvelu aloitti videoteosten esittämisen Pitkäniemen psykiatrisessa sairaalassa joulukuussa 2014. Seinälle heijastettavien installaatioiden lisäksi asiakkaiden ja henkilökunnan käytössä on ollut Henrietta Lehtosen kuratoimia DVD-koosteita. Teosvalinnoissa kuuluu vahvasti myös hoitohenkilökunnan näkemys siitä, millaisia vaikutuksia teoksilla voi katsojiin olla.

LiikKUVAT-palvelun työryhmään kuuluvat kuvataiteilija, arkkitehti Henrietta Lehtonen, kuvataiteen asiantuntija Sirpa Joenniemi ja tuottaja Tuuli Penttinen-Lampisuo. Vuonna 2015 palvelulle myönnettiin Taiteen edistämiskeskuksen Pirkanmaan taidetoimikunnan ja Suomen Kulttuurirahaston Taidetta hoitolaitoksiin -apurahat.

Kuva:

Salla Myllylä: Puuni, 2015, still-kuva videoteoksesta, kesto 00:01:10. Julkaistu AV-arkin luvalla.

Categories: LiikKUVAT