Mäntykalliokodin taidenäyttelyssä Marja Helanderin videoteos ja Liisa Mäkisen valokuvia

 Marja Helander: Maan sisällä linnut – Eatnanvuloš Lottit, 2018, videoteos.

Marja Helander: Maan sisällä linnut – Eatnanvuloš Lottit, 2018, videoteos, kesto 10min. 40s. Kuvakaappaus videoteoksesta, kuvaaja Mauri Lähdesmäki. Julkaistu AV-arkin luvalla.

Kankaanpään Mäntykalliokodin vanhuspalveluyksikössä on touko-kesäkuun ajan esillä Liisa Mäkisen ja Marja Helanderin teoksia. Molemmat taiteilijat ovat kuvanneet muun muassa omia synnyinseutujaan, Helander Lappia ja Mäkinen Pirkanmaan maisemia. Erilaisten ja eri ikäisten taiteilijoiden teoksia yhdistää se, että ne tarkastelevat nuoruutta ja juurevaa tarinallisuutta.

Liisa Mäkisen (s. 1981) valokuvat ovat otteita sarjasta Tuuli ja tuolinkantaja. Mäntykalliokotiin valikoiduissa kolmessa kuvassa näkyy luontoa ja maisemia. Niiden tunnelma kertoo paikkojen merkityksellisyydestä, mutta kuvien tarinat jättävät tilaa katsojan mielikuvitukselle. Teokset ovat valmistuneet noin kymmenen vuotta sitten Mäkisen lopputyönä Turun taideakatemiasta.

Tv-ruudulta on katsottavissa Marja Helander (s. 1965) videotaideteos Maan sisällä linnut. Sen pääosassa on kaksi nuorta, joissa yhdistyvät saamelaisuuden ja länsimaisen tanssitaiteen perinne ja nykypäivä. Klassisesta baletista tutuin askelin tanssijat johdattavat huomion alkuperäiskansan elämään. Läsnä ovat pohjoinen luonto, elinkeinot ja suhde omaan maahan.

Saamelaiset ovat Euroopan ainoa alkuperäiskansa. Maailmalla on juuri nyt valtavasti kiinnostusta alkuperäiskansojen taiteeseen. Suomessa se näkyy kesäkuussa avautuvassa Mäntän kuvataideviikkojen näyttelyssä, jonka Marja Helander on koonnut. Myös Venetsian Biennalessa Italiassa on nyt ensimmäistä kertaa esillä saamelaistaiteilijoiden teoksia. Mäntykalliokodissa nähtävä teos Maan sisällä linnut on ollut esillä jo useilla kansainvälisillä festivaaleilla ja voittanut palkintoja.

Mäntykalliokodissa taideteokset ovat esillä 1. kerroksessa, Honka-osaston tv-aulassa. Näyttelyn yhteydessä on vieraskirja, johon katsojat voivat kirjata ajatuksiaan ja tuntemuksiaan.

Uusi näyttely on jatkoa TAIMI-hankkeelle, joissa kehitettiin kohderyhmälähtöisiä tapoja tuoda taidetta osaksi vanhustenhoitoa. Viime vuonna Mäntykalliokodissa toteutettiin palvelumuotoi-lutyöpajoja, joissa palvelukodin asiakkaat kertoivat mm. suhteestaan maa- ja metsätöihin.

Näyttelyn toteuttaa LiikKUVAT-palvelu yhteistyössä Valokuvakeskus NykyajanSuomalaisen mediataiteen levityskeskus AV-arkin ja Pohjois-Satakunnan peruspalvelukuntayhtymän kanssa. LiikKUVIEN ideana on tarjota liikkuvan kuvan taidetta ihmisille, joiden omat liikkumismahdollisuudet ovat rajalliset. LiikKUVIA hallinnoi Kallo Works ja sen toimintaa tukee Suomen Kulttuurirahasto. Helanderin ja Mäkisen teoksia on Mäntykalliokodin lisäksi parhaillaan esillä myös Nokialla, Pitkäniemen psykiatrisessa sairaalassa.

Kuva: Marja Helander: Maan sisällä linnut – Eatnanvuloš Lottit, 2018, videoteos, kesto 10min. 40s. Kuvakaappaus videoteoksesta, kuvaaja Mauri Lähdesmäki. Julkaistu AV-arkin luvalla.

Lisätiedot:
LiikKUVAT-palvelun tuottaja Tuuli Penttinen-Lampisuo, 050 535 8916,

Categories: LiikKUVAT