Mäntykalliokodissa Juuri nyt kaikki on hyvin

Henrietta Lehtonen: Juuri nyt kaikki on hyvin, 2014, videoteos, kesto 37 min. Kuva julkaistu taiteilijan luvalla.

Mäntykalliokodissa Juuri nyt kaikki on hyvin

Tiedote 13.3.2019 – Taimi-hanke kumppaneineen tiedottaa:

Kankaanpään Mäntykalliokodin vanhuspalveluyksikössä on maalis-huhtikuun ajan esillä videotaideteos. Teoksen nimi on ”Juuri nyt kaikki on hyvin” ja sen on toteuttanut kuvataiteilija Henrietta Lehtonen.

Juuri nyt kaikki on hyvin –videoteos tuo kesäisen maalaisidyllin vanhusten palvelukodin seinien sisälle. Kissa tuijottelee ikkunasta, lehmät märehtivät ja pörriäiset keräävät mettä. Pitkät otokset ja vakaa kamera luovat kiireetöntä ja turvallista tunnelmaa.

Videoteos on katsottavissa Mäntykalliokodin alakerran oleskelunurkkauksen televisiosta. Sen yhteydessä on muistikirja, johon katsojat voivat kirjata ajatuksiaan ja tuntemuksiaan.

Teos esitetään Mäntykalliokodissa Taimi-hankkeen kutsusta ja vastauksena asukkaiden kiinnostuksiin. Taimi-hankkeessa testataan ja kehitetään kohderyhmälähtöisiä tapoja tuoda taidetta osaksi vanhustenhoitoa. Viime vuonna Mäntykalliokodissa toteutettiin palvelumuotoilutyöpajoja, joissa palvelukodin asiakkaat kertoivat muun muassa lämpimästä metsäsuhteestaan ja pientilojen eläimistä.

Henrietta Lehtonen (s. 1965) on tamperelainen kuvataiteilija ja arkkitehti, joka debytoi Nuorten näyttelyssä Helsingin taidehallissa yli kolmekymmentä vuotta sitten. Sen jälkeen hänen teoksiaan on ollut esillä niin kotimaassa kuin kansainvälisesti ja niitä on hankittu useisiin kokoelmiin. Vuonna 1995 Lehtosen videoteos Lapsi oli esillä Venetsian Biennaalissa. Vuonna 2001 hän osallistui Istanbulin Biennaaliin ja vuonna 2011 hänen videoinstallaationsa Ikkunat oli esillä Trondheimin taidemuseossa.

Vuodesta 2010 alkaen Lehtonen on toiminut kuraattorina LiikKUVAT-palvelussa. LiikKUVIEN ideana on tarjota liikkuvan kuvan taidetta ihmisille, joiden omat liikkumismahdollisuudet ovat rajalliset. Juuri nyt kaikki on hyvin –videoteos syntyi Lehtosen halusta toteuttaa hoitolaitosten taidetoiveita. Teos sai ensiesityksensä vuonna 2015 Pitkäniemen psykiatrisessa sairaalassa Nokialla, jossa se on ollut esillä useaan otteeseen eri osastoilla.

Lisätiedot:   

•    TAIMI on Koulutuskuntayhtymä Sataedun hallinnoima hanke, jota toteutetaan yhteistyössä Kallo Worksin kanssa ja Taiteen edistämiskeskuksen tuella. Taimi-hankkeen loppuseminaari järjestetään Sataedun Ulvilan toimipisteessä 20.3.2019. Seminaarissa jaetaan käytännön kokemuksia taidetoiminnasta vanhusten palvelukodeissa eri puolilla Satakuntaa. Seminaarin pääpuhuja on vanhustyön ja väestön ikääntymisen huippuasiantuntija Anna Pylkkänen. Yhteydenotot: tuottaja Annukka Ketola, 040 735 3972
•    LiikKUVAT-palvelu on Kallo Worksin tuottama palvelu, jota tukee Suomen Kulttuurirahasto.
Yhteydenotot: tuottaja Tuuli Penttinen-Lampisuo, 050 535 8916, tuuli (at) poike.fi sekä kuraattori, kuvataiteilija ja arkkitehti Henrietta Lehtonen, 040 865 8329, henrietta.lehtonen (at) luukku.com

Artikkelikuva: Henrietta Lehtonen: Juuri nyt kaikki on hyvin, 2014, videoteos, kesto 37 min. Kuva julkaistu taiteilijan luvalla.

TAIMI-hanke yhteistyössä:

Taimi-hankkeen logot.
Categories: LiikKUVAT