Juuri nyt kaikki on hyvin

Henrietta Lehtonen: Juuri nyt kaikki on hyvin, 2014, kesto 37 min. Still-kuvavideoteoksesta. Julkaistu taiteilijan luvalla.

Tiedote 13.4.2015 –

Henrietta Lehtosen uuden videoteoksen ensiesitys Pitkäniemessä.

Henrietta Lehtosen uusi videotaideteos Juuri nyt kaikki on hyvin saa ensiesityksensä Tampereen yliopistollisen sairaalan Pitkäniemen psykiatrisessa sairaalassa Nokialla.

Henrietta Lehtonen on tamperelainen kuvataiteilija ja arkkitehti, joka on jo muutamien vuosien ajan toimitut LiikKUVAT-palvelussa kuratoiden videotaidetta pirkanmaalaisiin hoitolaitoksiin. Uusi teos on Lehtosen oma taiteellinen vastaus hoitolaitoksissa kertyneeseen kokemukseen ja henkilökunnan ja asiakkaiden toiveisiin.

Pitkäniemen akuuttipsykiatrian osasto 6:n päivähuoneessa heijastettavalla videolla kuvataan kesäistä luontoa ja eläimiä. Pääskyset, perhonen tai lehmät näyttävät tyytyväisiltä. Kaikki on tavallista ja juuri siksi niin hyvin. Teoksen voi nähdä kissan katseen kautta. Se istuu paikallaan, mietiskelee ja tuijottaa tuulen keinuttamaa kukkaa. Rauhallinen kuvaus kertoo, että kaikki mitä kissa tai kamera näkee, kuuluu tänne.

Teosta on kuvattu kesän 2014 aikana Tampereella, Kangasalla ja Pitkäniemen alueella Nokialla. Ääniraidalla kuuluu lintujen laulua ja muita luonnon ja ympäristön ääniä. Välillä on aivan hiljaista. Videoteos on kuin seinälle heijastettu elävä fresko, jota voi katsella ohimennen tai keskittyneemmin. Teoksen yhteydessä on muistikirja, johon katsojat voivat kirjata ajatuksiaan ja tuntemuksiaan.

LiikKUVAT-palvelu aloitti videoteosten esittämisen Pitkäniemen psykiatrisessa sairaalassa joulukuussa 2014. Seinälle heijastettavan installaation lisäksi asiakkaiden ja henkilökunnan käytössä on Henrietta Lehtosen kuratoima viiden teoksen DVD-kooste. Edellinen installaatioteos oli Annette Arlanderin Rotan vuosi. Lehtosen teos Juuri nyt kaikki on hyvin on esillä kesäkuun puoliväliin asti.

LiikKUVAT-palvelu toimii myös Tampereen Kaupin sairaalassa ja Koukkuniemen vanhainkodissa, joissa videotaideohjelma jatkuu jo kuudetta vuotta. Kevään aikana niissä esitetään porilaisen valokuvaaja Jan Eeralan videoteoksia.

LiikKUVAT-palvelua toteutetaan verkostona, johon kuuluvat mm. kuvataiteilija, arkkitehti Henrietta Lehtonen, kuvataiteen asiantuntija Sirpa Joenniemi ja tuottaja Tuuli Penttinen-Lampisuo sekä museolehtori Lila Heinola Tampereen kaupungin kulttuurikasvatusyksikkö Taitesta. LiikKUVAT-palvelu toimii yhteistyössä Tampereen taidemuseon ja Pirkanmaan aluetaidemuseon kanssa, Suomalaisen mediataiteen levityskeskus AV-arkin ja Kallo Works osuuskunnan kanssa. Vuonna 2015 palvelulle on myönnetty Taiteen edistämiskeskuksen Pirkanmaan taidetoimikunnan ja Suomen Kulttuurirahaston Taidetta hoitolaitoksiin -apurahat.

Kuva:
Henrietta Lehtonen: Juuri nyt kaikki on hyvin, 2014, kesto 37 min. Still-kuvavideoteoksesta. Julkaistu taiteilijan luvalla.

Categories: LiikKUVAT