Jan Eeralan videoteokset kertovat rannikon elämän vivahteista

Tiedote 2.3.2015 –

LiikKUVAT-palvelu ja Kulttuurikasvatusyksikkö Taite yhteistyökumppaneineen tiedottavat. Vapaa julkaistavaksi.

Jan Eeralan videoteokset kertovat rannikon elämän vivahteista.

Valokuvaaja Jan Eerala on kuvannut satoja videoteoksia luonnon helmassa, merellä ja rannalla. LiikKUVAT-palvelu tuo Koukkuniemen vanhainkotiin ja Kaupin sairaalaan esitykseen kolme Eeralan videoteosta: Vaan missä ovat närhen munat? (2010-2011), Jokisuiston sydämessä (2013), Taigan linnut kohtaavat meren (2012). Teokset ovat esityksessä 3.3.-31.5.2015.
Eeralan videoteoksissa katsoja voi nähdä ja kuulla rannikon lintujen elämää Porin lähistöllä eri vuodenaikoina. Vaan missä ovat närhen munat? on kuvattu pienessä Makholman kalastajakylässä Porin länsipuolella. Linnut etsivät ruokaa talvesta selviytyäkseen, metsissä mieluiten asustavat närhetkin tulevat silloin ihmisten ilmoille. Lumiukon hatun alta paljastuu humoristinen yllätys. Jokisuiston sydämessä on kuvattu alkukesästä Kokemäenjoen suistossa. Konserttiaan pitävät satakieli ja pensassirkkalintu. Ihminen on jättänyt puhuttelevia kädenjälkiään ympäristöön. Taigan linnut kohtaavat meren -teoksessa pääosassa ovat harvinaiset taviokuurnat. Kenties Uralilta asti lentäneet taviokuurnat ovat pysähtyneet herkuttelemaan pihlajanmarjoilla, jatkaakseen taas marraskuista matkaansa länteen.
Jan Eerala (s. 1948) on valokuvaaja, joka vuonna 1989 muutti Makholmaan, pieneen kalastajakylään Porin länsipuolelle, Selkämeren rannalle. Eerala huomasi, että luonnon helmassa voi elää nykyajan mukavuuksista tinkimättä, myös kaikkia niitä tarvitsematta. Hän on useiden vuosien ajan videoinut, valokuvannut ja äänittänyt asuinympäristöään. Videoteoksia on nähtävissä mm. Rupuranta –blogissa osoitteessa www.rupuranta.net , jota Eerala on pitänyt yli kymmenen vuoden ajan.
LiikKUVAT – videotaidetta hoitolaitoksiin -palvelua tamperelaisissa vanhustenhoitolaitoksissa tuottavat Tampereen taidemuseo – Nykytaiteen museo ja kulttuurikasvatusyksikkö TAITE. Koukkuniemen vanhainkotiin ja Kaupin sairaalaan räätälöidyssä palvelussa esitetään videoteoksia, jotka kiinnostavat ikäihmisiä, herättävät erilaisia tunteita ja joista syntyy keskustelua. Teoksia valittaessa huomioidaan asukkailta ja henkilökunnalta vuosien mittaan saatu palaute.

Categories: LiikKUVAT