Galleria Pitkäniemi esittää videotaidetta ja valokuvaa

Marja Helander: Maan sisällä linnut.

Marja Helander: Maan sisällä linnut – Eatnanvuloš Lottit, 2018, videoteos, kesto 10min. 40s.
Kuvakaappaus videoteoksesta, kuvaaja Mauri Lähdesmäki. Julkaistu AV-arkin luvalla.

Marja Helander: Maan sisällä linnut
Liisa Mäkinen: Tuuli ja tuolinkantaja
Galleria Pitkäniemi, Pitkäniementie 91, Nokia
Avoinna 30.6.2019 asti arkisin kello 8 – 15:30.

Marja Helanderin videoteos ja Liisa Mäkisen valokuvat avaavat LiikKUVAT-palvelun ja Valokuvakeskus Nykyajan yhteisen näyttelytoiminnan Pitkäniemen sairaalan hallintorakennuksessa.

Tampereen yliopistollisen sairaalan Pitkäniemen psykiatrisessa sairaalassa on esitetty videotaidetta jo usean vuoden ajan, ja valokuvataidettakin viime vuodesta alkaen. Nyt Valokuvakeskus Nykyaika ja LiikKUVAT-palvelu tiivistävät yhteistyötään ja taidenäyttelytarjonnan koordinointia.

Galleria Pitkäniemessä eli sairaalan hallintorakennuksen käytävällä on touko-kesäkuun ajan esillä Liisa Mäkisen ja Marja Helanderin teoksia. Molemmat kuvaavat omien synnyinseutujaan, Helander Lappia ja Mäkinen Nokian maisemia. Erilaisten ja eri ikäisten taiteilijoiden teoksia yhdistää myös se, että ne tarkastelevat nuoruutta suhteessa juurevaan ja ikiaikaiseen tarinallisuuteen.

Liisa Mäkisen (s. 1981) valokuvasarja Tuuli ja tuolinkantaja kuvaa sadunomaisia kohtaamisia. Kedolla käyskentelee sudenkasvoinen hahmo valkoisessa leningissään. Jäisellä järvellä joku kantaa tuolia. Uimarilla on kultakruunu päässään. Teokset ovat valmistuneet noin kymmenen vuotta sitten Mäkisen lopputyönä Turun taideakatemiasta.

Galleriakäytävän päähän on heijastettu Marja Helander (s. 1965) lyhytelokuvallinen videotaideteos Maan sisällä linnut. Sen pääosassa on kaksi nuorta, joissa yhdistyvät saamelaisuuden ja länsimaisen tanssitaiteen perinne ja nykypäivä. Klassisesta baletista tutuin askelin tanssijat johdattavat huomion alkuperäiskansan elämään. Läsnä ovat pohjoinen luonto, elinkeinot ja suhde maanomistukseen.

Galleria Pitkäniemeen on vapaa pääsy arkisin kello 8–15:30. Näyttely on avoinna kesäkuun loppuun asti. Marja Helanderin videoteos on samaan aikaan katsottavissa myös kolmella sairaalaosastolla.

Yläkuva: Marja Helander: Maan sisällä linnut – Eatnanvuloš Lottit, 2018, videoteos, kesto 10min. 40s. Kuvakaappaus videoteoksesta, kuvaaja Mauri Lähdesmäki. Julkaistu AV-arkin luvalla.

Liisa Mäkinen: Polku, 2009, valokuva, koko 45 x 60 cm.

Lisätiedot:
•    LiikKUVAT-palvelun ideana on tarjota liikkuvan kuvan taidetta ihmisille, joiden omat liikkumismahdollisuudet ovat rajalliset. Toimintaa tukee Suomen Kulttuurirahasto Taidetta hoitolaitoksiin –apurahalla. LiikKUVIA hallinnoi Kallo Works.
Tuottaja Tuuli Penttinen-Lampisuo, tuuli (at) poike.fi

•    Valokuvakeskus Nykyaika ry on Tampereella toimiva valokuvakeskus, jonka tavoitteena on edistää alueen valokuvakulttuuria. Nykyajan oma galleria toimii Tampereen Kauppakadulla.
Toiminnanjohtaja Terhi Asumaniemi, director . nykyaika (at) backlight . fi

•    Yhteistyössä: Suomalaisen mediataiteen levityskeskus AV-arkki ja Tays Pitkäniemen sairaala.

Categories: LiikKUVAT