Ahkeruuden taidetta Rooman aukioilta ja Suomen luonnosta

Ei milloinkaan laiskana -teoksen kuva.

Galleria Pitkäniemi esittää elokuun puoliväliin asti Helinä Hukkataipaleen taidenäyttelyn. Esillä on valokuvataidetta ja videoteoksia, jotka kuvaavat jatkuvan toimeliaisuuden ihannetta. Pitkäniemen psykiatrisen sairaalan hallintorakennuksessa sijaitsevaan galleriaan on vapaa pääsy.

Galleria Pitkäniemessä Nokialla on elokuun puoliväliin saakka esillä tamperelaisen kuvataiteilija Helinä Hukkataipaleen taidenäyttely. Esillä on kaksi videotaideteosta ja kymmenen valokuvateosta.

Helinä Hukkataival (s. 1941) kuvasi teoskokonaisuuden vuosina 2012–2015 Roomassa, Puumalassa ja Lempäälässä. Teosten aihe löytyi Roomasta, jossa taiteilija tutustui siellä yhä toimivaan birgittalaisluostariin. Pyhän Birgitan legendan ja oppien mukaan nunnien tie hartauteen löytyy Martan ahkeruuden kautta. Martta-liikkeen ansiosta taideteosten toimelias nimihenkilö on suomalaisittain varsin tuttu.

Performanssitaiteilijanakin toimiva Helinä Hukkataival esiintyy itse teoksissaan. Marttana hän pukeutuu mustaan leninkiin ja huiviin, jotka muodostavat perinteisen vanhan ihmisen asun. Kuvissa Martta huolehtii arkisista, usein näkymättömistä ja naisten tekemistä töistä.

Videoilla Martta leikkaa matonkuteita, istui hän sitten suomalaismetsässä tai italialaisella piazzalla. Videoteokset ovat yleisölle avoimen gallerian lisäksi katsottavissa myös Tays Pitkäniemen psykiatrisen sairaalan kahdella sairaalaosastolla (APS6 ja MHY1).

Galleria Pitkäniemeen on vapaa pääsy arkisin kello 8–15:30. Näyttely on avoinna 16. elokuuta 2019 asti. Pitkäniemeen pääsee muun muassa Tampereen liikennelaitoksen linja-autolla 29A.

  • Lisätiedot:
  • Galleria Pitkäniemi toimii LiikKUVAT-palvelun, Valokuvakeskus Nykyajan ja Tays Pitkäniemen sairaalan yhteistyönä.
  • LiikKUVAT-palvelun ideana on tarjota liikkuvan kuvan taidetta ihmisille, joiden omat liikkumismahdollisuudet ovat rajalliset. Toimintaa tukee Suomen Kulttuurirahasto.
  • LiikKUVIA hallinnoi Kallo Works osuuskunta ja tuottaa Tuuli Penttinen-Lampisuo.
  • Tiedustelut:  tuuli (at) poike.fi
Helinä Hukkataival: Nasone, valokuva sarjasta ”Ensin pitää olla Martta”, vuosilta 2012-2015.

Helinä Hukkataival: Nasone, valokuva sarjasta ”Ensin pitää olla Martta”, vuosilta 2012-2015.

Categories: LiikKUVAT