Henrietta Lehtonen: Juuri nyt kaikki on hyvin.

Henrietta Lehtonen: Juuri nyt kaikki on hyvin, 2014. Julkaistu taiteilijan luvalla.

Videoinstallaatio hoitolaitoksen päivähuoneessa

Esimerkiksi Pirkanmaan sairaanhoitopiirin Tampereen yliopistollisen keskussairaalan Pitkäniemen psykiatrisen sairaalan akuuttipsykiatrian osastolla on installoituna videoprojektori, kaiuttimet ja mediasoitin. Tilaan on valittu siihen sopivia kuvallisesti rauhallisia ja maisemallisia teoksia, joiden äänimaailma on hillitty ja luonnollinen. Seinämaalauksen tapaan toimiva  video heijastetaan seinälle  ja se on esillä tauotta kolmen kuukauden ajan. Tarvittaessa laitteet voidaan kytkeä pois päältä. Samassa huoneessa on vihko, johon katsojilla on mahdollisuus kirjoittaa ajatuksiaan.

Arkkitehtuurisuunnitelmapiirros, Henrietta Lehtonen.

Suunnitelma videoseinän ja laitehyllyn sijoittamiseksi Kaupin sairaalan 3. kerroksen portaaseen. Kuva: Henrietta Lehtonen.

Tilan muokkaaminen videoinstallaatioille sopivaksi

LiikKUVAT-palvelu auttaa tilojen muokkaamisessa videotaiteen esittämiseen sopivaksi. Esimerkiksi Kaupin sairaalaan Tampereelle suunniteltiin porraskäytävän tasanteen videoseinä.

Erillinen seinärakenne helpottaa vaihtuvien videoteosten esittämistä. Seinälle voidaan ripustaa myös muita taideteoksia, kuten taidegrafiikkaa ja vaihdella ripustuksia videoteosten kanssa yhteensopiviksi.

Porrastasanteella teokset saavat runsaan yleisön. Siellä kulkee henkilökuntaa, sairaalassa  asioivia ihmisiä, asiakkaita sekä asiakkaiden omaisia. Tasanteella on myös tuolit levähtämistä varten.